Inspiratie voor wonen en verbouwen

Laat je inspireren tot bijzonder wonen!

Wat is er aan de hand als mijn radiator stinkt?

radiator stinkt

Het zijn wintermaanden, het is opnieuw koud in huis en de verwarming begint te draaien. Maar plots merk je dat de radiator stinkt en zit je met zeer irritante gegeven in je huishouden. Hoe komt het en wat doe je hieraan?

Een eerste reden dat je radiator stinkt is door stof of viezigheid. Dit is de meeste voorkomende stank en ruikt verbrand. Kleine stofdeeltjes kunnen warm worden en opstijgen waardoor je een brandende geur krijgt. Zeker wanneer je de verwarming net aanzet, is dit een vaak voorkomend probleem.

Het voornaamste dat je hieraan kan doen, is de radiator schoonmaken met bijvoorbeeld een stofzuiger en stofdoek en zo zorgen dat er geen kleine deeltjes op het apparaat liggen.

radiator stinkt

Een ander veel voorkomend probleem met de radiator is schimmel. Dit is opnieuw een belangrijke reden waarom deze kan stinken. Schimmel ontstaat wanneer er een kleine lek is in de buizen waardoor het warm water loopt. Als er onder de radiator een tapijt ligt of er behang achter zit, kan dit een lange tijd niet zichtbaar zijn. Je kan een lek en schimmel herkennen op drie belangrijke manieren. Verkleuring onder de radiator of vochtplekken, verwoesting van de leidingen of rond de radiator, schimmelvorming rondom de radiator.

Naast de irritante stank is schimmel ook slecht voor de gezondheid. het is dus zeker best dat je dit probleem meteen oplost. Soms kan je simpelweg een schimmel verwijderaar opgespoten worden, dan is het probleem snel opgelost. Indien het zich dieper heeft genesteld, zal je een loodgieter moeten raadplegen.

Tot slot kan een stinkende radiator ook nog komen omwille van verf op en rond het toestel. Pas aangebrachte verf kan beginnen stinken wanneer deze voor de eerste keer opgewarmd wordt. Zeker als het de radiator zelf is die geverfd is geweest.

De enige oplossing hiervoor is de verwarming veel laten draaien. Op die manier zal de geur sneller weggaan. Bij nieuwe radiatoren is dit vrijwel steeds het gravel en zal je simpelweg moeten stoken maar ook goed verluchten om de geur weg te krijgen.