Inspiratie voor wonen en verbouwen

Laat je inspireren tot bijzonder wonen!

Dingen die niemand je vertelt over het renoveren van je badkamer

Renovaties van welke aard dan ook zijn een ontmoedigend proces. Maar als het gaat om het bad – een ruimte die zowel hyperfunctioneel als sereen, praktisch en idealiter een beetje luxe moet zijn – lijkt de inzet op de een of andere manier hoger. Er moeten onderweg een miljoen beslissingen worden genomen, van spiegel tot voegmiddel tot kleinere dingen zoals een buisventilator 150mm of buisventilator 125mm – en het prijskaartje kan verrassend zijn. Wat moet je weten voordat je begint? Volg ons advies:

Ga er niet vanuit dat uw aannemer hetzelfde denkt

Als je de algemene aannemer bent – of zelfs samenwerkt met een algemene aannemer – moet je bij elk onderdeel aanwezig zijn en er nooit vanuit gaan dat iedereen op de hoogte is. 

Denk aan renovaties zoals een operatie: om te voorkomen dat de verkeerde knie wordt vervangen, moet je ervoor zorgen dat de juiste knie (of badkamer) wordt gemarkeerd en overeengekomen wordt.

Hoeveel kost een badkamer renovatie? Meer dan je denkt

Denk je dat je je badkamer van top tot teen kunt verbouwen voor een paar duizend dollar? We vertellen je het niet graag: de gemiddelde kosten van een badkamerrenovatie waren in 2016 rond de tienduizend euro. Een eenvoudige, lage klasse renovatie met minder dure materialen of kleinere swaps zou kunnen oplopen van 2000 euro tot 5000 euro, terwijl een top-of-the-line, geupgrade badkamer renovatie zou kunnen oplopen tot 25.000 euro.

Houd in gedachten: dat alles bij elkaar genomen, je badkamer project niet meer dan 5 tot 10 procent van de waarde van het huis mag kosten.

Flatterende verlichting vereist planning

Denk niet dat je een paar lampen kunt installeren en het een dag kunt noemen: omdat badkamers soms klein en/of donker zijn en vol staan ​​met spiegels (wat de manier waarop licht weerkaatst, bemoeilijkt), moet verlichting zorgvuldig worden overwogen en geplaatst worden. De eenvoudigste manier om een ​​bad te verlichten is een enkel diffuus licht in het midden van het plafond. Heb je een badkamer die al behoorlijk licht is? Een paar wandkandelaars zou voldoende moeten zijn. Denk je aan plafond inbouwspots? Zorgvuldig plaatsen: vermijd installatie direct boven lichtgekleurde werkbladen (omdat deze het licht weerkaatsen) en plaats dicht bij de muur boven een ijdelheid om het licht te maximaliseren wanneer je in de spiegel kijkt.