Garandeer de stabiliteit van je pand met een constructieberekening
Zowel voor het bouwen als verbouwen van een woning geldt dat het best spannend is om dat te doen. Het spreekt immers voor zich dat je te maken zal krijgen met een niet onaanzienlijk aantal belangrijke aandachtspunten. Eén van de meest cruciale aandachtspunten van allemaal is ongetwijfeld de stabiliteit van het pand. Wanneer je hier onvoldoende aandacht aan besteed is het zomaar mogelijk dat er na verloop van tijd sprake zal zijn van scheurvorming. Bovendien zal je ook kunnen vaststellen dat er een risico bestaat op het verzakken van het pand met alle gevolgen van dien. Hoe dan ook, het laten uitvoeren van een constructieberekening kan er gelukkig voor zorgen dat er heel wat vervelende problemen voorkomen kunnen worden. Hoe? Dat lees je hieronder!
Wat is een constructieberekening?
Een constructieberekening is een berekening die is bedoeld om de veiligheid evenals de kwaliteit van een bouwwerk te garanderen. Het betreft hier eigenlijk een berekening die zich specifiek richt op de dragende delen waar een constructie over beschikt. Bij het uitvoeren van zo’n berekening wordt er dan ook onder meer bekeken hoeveel belasting met name de fundering en de wanden en kolommen aankunnen. In de praktijk is het mogelijk dat zo’n berekening wordt uitgevoerd op verschillende onderdelen van de woning. Denk hierbij niet alleen aan de fundering, maar ook aan bijvoorbeeld de wanden evenals de kolommen. Ook voor balken en daken is het mogelijk om constructieberekeningen te laten uitvoeren. Ondanks het feit dat er uiteraard bepaalde kosten worden aangerekend voor het uitvoeren van dergelijke berekeningen is het in de praktijk wel zo dat ze kunnen zorgen voor een meer dan degelijke zekerheid.
Is een constructieberekening verplicht uit te voeren?
Een vaak gestelde vraag heeft betrekking tot het al dan niet verplichte karakter van een constructieberekening. Dien je deze nu immers verplicht uit te laten voeren bij het bouwen of verbouwen van een woning of niet? Dat is afhankelijk van de situatie. Op het ogenblik dat er een omgevingsvergunning is vereist is het altijd noodzakelijk om een constructieberekening uit te laten voeren. Wanneer een dergelijke vergunning niet is vereist geldt hiervoor geen verplichting. Dit hoeft echter niet te betekenen dat het niet interessant kan zijn om een dergelijk berekening alsnog uit te voeren. Vaak biedt dit namelijk toch nog net wat meer zekerheid. De stabiliteit van je woning is uiteraard niet meteen iets waar je risico’s mee zal willen nemen, integendeel.
Hoeveel bedragen de kosten voor constructieberekeningen?
Bovenstaande informatie brengt ons bij het laatste stukje van deze pagina. Dit laatste stukje heeft betrekking tot de kostprijs die is verbonden aan een constructieberekening. Hiervoor geldt uiteraard dat ze volledig afhankelijk is van het onderdeel van de woonst waarvoor de berekening dient te worden uitgevoerd. Voor het uitvoeren van een dergelijke berekening voor een aanbouw geldt dat de gemiddelde kostprijs is gelegen tussen de 200 en ongeveer 600 euro per opdracht. Wil je graag een dergelijke berekening laten uitvoeren voor een carport? Dan ligt ze tussen de 150 en 500 euro. Voor een woning op een strookfundering kan je echter al snel rekenen op een prijskaartje van 1000 euro of nog meer. Er is dus zeker sprake van niet onaanzienlijke prijsverschillen.