Inspiratie voor wonen en verbouwen

Laat je inspireren tot bijzonder wonen!

Hard water zacht maken

Hard water is water dat veel mineralen heeft, dit zijn voornamelijk calcium en magnesium. Hierdoor is het water wat minder geschikt voor huishoudelijk gebruik. Er gaan een aantal verhalen rond dat je zelf aan de slag kunt om van hard water zacht water kunt maken. In dit artikel gaan we wat dieper in op dit verhaal en in hoeverre het mogelijk is. 

Allereerst is het goed om even te benoemen waarom mensen graag zacht water willen hebben. De mineralen die zich in hard water bevinden gaan zodra ze in aanraking komen met lucht en warmte kalkafzetting veroorzaken. Dit is vervelend doordat je leidingen daardoor langzaamaan kunnen gaan verstoppen. Daarnaast laat het lelijke, witte strepen achter op je kranen en douche muren. Daardoor wordt de levensduur van je huishoudelijke apparaten aanzienlijk vermindert. 

Bij het kiezen van zacht water worden deze problemen vermeden, ook komen er tal van andere voordelen naar boven bij zacht water. Een van deze voordelen is dat je kan besparen op verschillende detergenten. Ook zal je drinkwater lekkerder gaan smaken. 

Zoals net al genoemd zijn er mensen die hard water zelf aan de kook brengen. Door het harde water aan de kook te brengen kan er koolstofdioxide uit het water weggaan. Hierdoor zal de calcium en magnesium op de bodem neerdalen als een soort ketelsteen. Echter is het water dat je nu gekookt hebt niet helemaal zacht water. Alleen de carbonaathardheid verdwijnt uit het water, hierdoor blijft er een zogenoemde blijvende hardheid over. Daarnaast is het ook een enorm tijdrovend en intensief proces, ook omdat je vaak veel water verbruikt en maar een kleine hoeveelheid per keer kan koken. 

Wil je liever op een efficiëntere manier je water ontharden? Kijk dan eens naar de mogelijkheden van een waterontharder. Dit is een erg praktisch en klein apparaat dat automatisch water onthard.