Inspiratie voor wonen en verbouwen

Laat je inspireren tot bijzonder wonen!

Hoe verloopt een bouwkundige inspectie in de praktijk?

Het kopen van vastgoed is een zeer belangrijke gebeurtenis. Voor heel wat mensen geldt zelfs dat ze een dergelijke aankoop slechts één keer in hun leven doen. Dat betekent in de praktijk dat je er altijd zeker van zal willen zijn dat alles op een zo optimaal mogelijke manier kan verlopen. Bovendien wil je er natuurlijk ook voor zorgen dat je niet voor vervelende verrassingen komt te staan eenmaal het vastgoed is aangekocht. Toch is dat precies wat veel mensen in de praktijk overkomt. Het laten uitvoeren van een bouwkundige inspectie kan dit risico gelukkig danig inperken. Ben jij ook benieuwd hoe men dit precies voor elkaar kan krijgen? Neem dan zeker de informatie even door die we hier op deze pagina voor jou hebben verzameld.

Wat betekent een visuele inspectie van het pand precies?

Voor een bouwkundige inspectie geldt dat ze wordt uitgevoerd als een visuele controle. Dit laat reeds vermoeden dat er op geen enkel moment schade kan en mag worden veroorzaakt om andere schade vast te kunnen stellen. Het voordeel van zo’n visuele controle is dus dat er niet nodeloos extra kosten gemaakt zullen worden. Er moet echter zeker ook rekening worden gehouden met een niet onbelangrijk nadeel. Net omdat er louter en alleen sprake is van een visuele controle kan dit betekenen dat er bepaalde schade die bijvoorbeeld met het blote oog niet waarneembaar is over het hoofd wordt gezien. Dat is natuurlijk vervelend, maar hier valt helaas niets aan te veranderen.

Is een bouwkundige inspectie dan wel de moeite waard?

Een bouwkundige inspectie laten uitvoeren is altijd meer dan de moeite waard. Wanneer je zo’n controle niet laat uitvoeren zorgt dat er in de praktijk eigenlijk voor dat je een sprong in het ongewisse gaat maken. Dat kan natuurlijk niet meteen de bedoeling zijn, integendeel. Het merendeel van de mensen die vastgoed kopen zonder eerst een dergelijke inspectie uit te laten voeren komen van een koude kermis thuis. Zorg ervoor dat jij niet in dezelfde val trapt en laat zeker een ervaren inspecteur de actuele staat van je potentiële woning onderzoeken. Dit levert je haast gegarandeerd een interessant financieel voordeel op.

Welke inzichten krijg je aan de hand van zo’n inspectie?

Nadat er een bouwkundige inspectie is uitgevoerd zal er altijd een bouwkundig rapport worden opgemaakt. In dat bouwrapport zal je heel wat interessante gegevens terug kunnen vinden. In eerste instantie dien je er rekening mee te houden dat er een indicatie wordt gegeven van de actuele staat van het pand. Dit betekent concreet dat er wordt aangegeven of:

1. Er mogelijks sprake is van bepaalde schade aan het pand of niet;

2. Het onderhoud van de woning altijd correct werd uitgevoerd of niet;

Bovenstaande is natuurlijk niet de enige informatie die je terug kan vinden in het bouwkundig rapport. Daarnaast zorgt een bouwkundige inspectie uitvoeren er namelijk eveneens voor dat je een concreet beeld kan krijgen van de te verwachten kosten op zowel de korte als de lange(re) termijn. Dit is zeer belangrijk. Niet zelden stoppen mensen zowat hun hele spaarpot in de aankoop van vastgoed. Extra kosten na aankoop kunnen ze dan ook missen als kiespijn.