Inspiratie voor wonen en verbouwen

Laat je inspireren tot bijzonder wonen!

Kiezen voor ventilatie

Om geld te besparen bij verwarming, is een betere isolatie of de installatie van een efficiënt verwarmingssysteem niet voldoende. Je moet ook nadenken over de invoering van een adequaat ventilatiesysteem. Uit welke van deze systemen kun je kiezen?

De lucht in huis is net zo of zelfs meer vervuild dan de buitenlucht. Verontreinigende stoffen, vocht, stof, geuren, de kwaliteit van de lucht in je huis moet op peil gehouden worden. Ventilatie is een van de manieren om frisse lucht in een huis te brengen en vervuilde lucht en vocht af te voeren. Alle levende wezens ademen en stoten CO2 uit.

Als een huis slecht geventileerd is, zal er binnen minder zuurstof circuleren en virussen zullen zich snel kunnen verspreiden. Daarnaast dient het ook om vocht te verwijderen en je huis tegen condensatie te beschermen. Dit is zeer belangrijk voor het voorkomen van respiratoire aandoeningen en om schimmel te voorkomen. Kortom, de ventilatie is goed voor onze gezondheid en welzijn. Maar wat voor soort ventilatie kies je?

Natuurlijke ventilatie

Er zijn twee hoofdtypen van ventilatie: natuurlijke ventilatie en mechanische ventilatie. Vóór de komst van de zogenaamde mechanische ventilatie werd de huiselijke ventilatie overgelaten aan natuurlijke ventilatie. Dit is het creëren van luchtstromen door middel van kanalen die de lucht inbrengen in de woonkamer en kanalen die de lucht uitlaten in vochtige ruimtes. De ventilatie wordt dan gewaarborgd door klimatologische omstandigheden zoals wind. Hoewel dit systeem natuurlijk een kamer kan ventileren, is het niet zonder ongemak. Het heeft geen betrekking op de luchtstroom of warmteverlies.

Mechanische ventilatie

Zoals de naam al aangeeft, worden enkelvoudige stromen gecontroleerd door mechanische ventilatie om de luchtstroom in huizen te controleren en te beveiligen. Een lucht afzuiger die bij de ventilator hoort, is vaak op de zolder geïnstalleerd. Het creëert een sfeer van lage druk door de lucht uit vochtige ruimten weg te zuigen.

De frisse lucht passeert eerst de woonkamers en slaapkamers en zal dan naar buiten worden geleid. Deze luchtstroom in één richting voorkomt de verspreiding van geuren, verontreinigingen en vocht. Er zijn twee hoofdtypen van één richting of single flow, te weten zelf-instelbaar en vochtigheidsgevoelig.

Luchtstroom

In het eerste geval blijft de luchtstroomsnelheid hetzelfde, ongeacht de buitenkant of de binnenkant. In de tweede wordt de luchtstroom automatisch aangepast aan de luchtvochtigheid. Een van de belangrijkste nadelen van de enkele stroom is dat het warme lucht in de zomer brengt en koude lucht in de winter.

Om dit nadeel te overwinnen, is het mogelijk om het systeem te verbeteren. Door een soort thermostaat die de ventilatie zal stoppen wanneer een bepaald vochtigheidsniveau is bereikt. Je kunt ook een tijdschakelaar installeren. Dit zal de doorstroming van de lucht gedurende 30 minuten verhogen en daarna terug keren naar normaal.

Het is ook mogelijk om een warmte terug win installatie te integreren in je bestaande ventilatie systeem. Er wordt dan gebruik gemaakt van een warmtewisselaar die er voor zorgt dat de lucht die je huis binnenstroomt, de temperatuur krijgt van de lucht die wordt afgevoerd. Dit is bijzonder duurzaam, aangezien er geen onnodig energieverlies optreedt.