Inspiratie voor wonen en verbouwen

Laat je inspireren tot bijzonder wonen!

Sedumdak

Wat is precies een sedumdak? Een sedumdak is een zogenoemd groendak dat bestaat uit kleine sedumplantjes. Sedum is een soort vetplant. Deze vetplantjes slaan water op in hun bladeren waardoor ze erg goed tegen extreme weersomstandigheden kunnen. Door dit opgeslagen water in hun bladeren kunnen ze dus goed tegen droogte. Ze kunnen ook goed tegen kou, regen en harde winden. Er zijn wel 200 soorten sedumplantjes maar daarvan zijn er ongeveer 12 geschikt voor daken. Deze sedumplantjes bloeien in verschillende perioden, het is daarom leuk als je verschillende soorten uit kiest voor je dak. Je hebt dan altijd wel iets in bloei op je dak.

Sedumdak zelf aan leggen

Heb je groene vingers en lijk het je leuk zelf een sedumdak aan te leggen dan kan dit zeker. Je kan dit bijvoorbeeld doen door gebruik te maken van sedummatten. Sedummatten kun je vergelijken met grasmatten. In deze sedummatten zijn de sedumplantjes al gecombineerd, waardoor ieder seizoen een ander deel van je dak in bloei staat. Het kan erg makkelijk zijn om gebruik te maken van sedummatten want ze zijn al bijna vergroeid waardoor jouw dak bij het aanleggen al kant en klaar is. Ook kun je deze matten snijden naar de maten van jouw dak zodat jouw dak er perfect bij ligt. Een nadeel van deze sedummatten is dat ze erg zwaar zijn. Dit kan lastig zijn als je het zelf wil aanleggen.

Sedumdak laten aanleggen

Mocht je geen groene vingers hebben, niet zo handig zijn of simpelweg geen tijd hebben om een dak zelf aan te leggen? Dan kan je dit altijd laten doen. Ook dan kun je weer kiezen voor sedummatten. Maar je kan bijvoorbeeld ook kiezen voor sedumcassettes. Het voordeel als u het uitbesteed is dat je zeker weet dat het goed wordt aangelegd. Dit wordt dan aangelegd door professionals die dit elke dag doen.