Inspiratie voor wonen en verbouwen

Laat je inspireren tot bijzonder wonen!

Unieke items hoeven niet duur te zijn, ook antiek niet

Er bestaat een misconceptie dat antiek duur is. Door programma’s als tussen kunst en kitsch denkt men al snel dat oude, vooral antieke, meubelen er duur zijn. Maar dit hoeft niet altijd zo te zijn. Denk bijvoorbeeld aan een antieke boekenkast of prachtige eethoek. Een antieke boekenkast klinkt iets als een meubelstuk uit een film als Harry Potter. Prachtig, imposante kasten, metershoog, gevuld met kleurrijke boeken. Deze kasten hoeven niet enkel een filmfantasie te zijn. Waar men bij het bovengenoemde televisieprogramma hopen dat hun antieke spullen een hoge waarde vertegenwoordigen, is dat bij het kopen van zulke spullen uiteraard geheel andersom. Gelukkig zijn er heel veel antieke meubelen die erg betaalbaar zijn.

Waarom zijn niet alle antieke meubelen prijzig?

De reden dat niet alle antieke meubelen heel duur zijn, is omdat er nog heel veel van deze meubelen in omloop zijn. Een goed voorbeeld van antieke meubelen waar er nog veel van te verkrijgen zijn, zijn antieke kasten. Wanneer deze goed onderhouden zijn en op een niet vochtige plek hebben gestaan, zullen ze er nog erg goed uitzien. Uiteraard is hout een levend, en dus werkend product. Dit zorgt ervoor dat hout bijvoorbeeld uit kan gaan zetten. Wanneer dit uitzet, kunnen er scheuren ontstaan.

Professionele restauratie zonder dat dit zichtbaar is

Het restaureren van antieke meubelen is bijna niet te voorkomen. Echter vormt dit geen probleem, het restaureren gebeurt namelijk heel professioneel. Het is tegenwoordig namelijk erg goed mogelijk om meubelen te restaureren zonder dit deze restauratie zichtbaar is. Na een goede restauratie kunnen de meubelen weer een heel lange tijd mee gaan. Vaak gaat dit gepaard met bijvoorbeeld het opnieuw in de was of lak zetten van het meubelstuk. Dit beschermt het stuk van eventuele extra beschadigingen, schuren of zelfs houtworm.