Inspiratie voor wonen en verbouwen

Laat je inspireren tot bijzonder wonen!

Verschillende soorten gatzagen voor verschillende doeleinden

Gatzagen herken je direct. Een standaard zaag is meestal recht en heeft één kant met tanden. Je gebruikt hem om een stuk hout, metaal of ander materiaal los te zagen. Er worden een groot aantal soorten zagen aangeboden en een gatenzaag herken je aan de ronde vorm. Je bedient deze niet handmatig, maar je sluit hem aan op je boormachine. Omdat de gatenzaag rond is en snel draait, maak je er een rond gat mee. Er zijn verschillende soorten gatzagen. Het verschil komt voornamelijk door de breedte van het gat dat je wilt boren en het materiaal waarin je wilt boren.

Waar zijn gatzagen voor?

Gatzagen heb je dus nodig als je een gat wilt maken in verschillende soorten materialen. Hij wordt erg veel gebruikt bij het plaatsen van stopcontacten. Er zijn speciale gatenzagen voor verschillende materialen, zoals hout, metaal en kunststof, maar ook beton, stenen en tegels. Daarom worden er verschillende gatzagen aangeboden voor verschillende soorten materialen.

Voor elk materiaal een gatzaag

Het eerste punt dat je dus meeneemt als je naar de winkel gaat om een gatzaag te kopen is het materiaal waarin je wilt boren. Er worden dan gatzagen aangeboden voor hout, metaal, keramiek, beton en metselwerk. Daarmee kun je bijvoorbeeld boren in zachthout en kunststof, in staal, in vloer- of wandtegels, in cellenbeton of bakstenen. Heb je meerdere materialen waarin je wilt kunnen boren, dan heb je niet altijd meerdere gatzagen nodig. Je kunt kiezen voor een universele gatenzaag. Daarmee boor je in een verscheidenheid aan materialen, zoal hout, laminaat, keukenwerkbladen, kunststof, cellenbeton en baksteen. 

De juiste gatenzaag uitkiezen

Het materiaal is het eerste criterium voor het uitkiezen van je gatenzaag, maar daarna zijn er ook een aantal andere punten om op te letten. Het klinkt vanzelfsprekend, maar de breedte van de cirkel bepaalt natuurlijk hoe groot je gat wordt. Je moet wel zeker weten dat je stopcontact hier later in gaat passen. Ook de lengte van de gatenzaag is van belang. Daaraan zie je hoe diep je kunt gaan. In sommige gevallen zal je ook aan een koelsysteem moeten denken, vooral als je in harder materiaal gaat zagen. Gatzagen kunnen soms veel frictie veroorzaken en daar komt hitte bij vrij. 

De kwaliteit van je gatzaag

Een laatste punt om over na te denken als je gatzagen gaat kopen is de kwaliteit. En de belangrijkheid daarvan zal afhangen van hoe vaak je de gatzaag wilt gaan gebruiken. Ben je een ervaren doe-het-zelver en denk je de gatzaag vaker toe te passen, dan is het beter om een kwalitatieve zaag te kopen. Deze gaat langer mee. Eventueel koop je een set, zodat je alle breedtes op voorraad hebt als je ze nodig hebt. Is dit een eenmalige klus en denk je de gatzaag niet nogmaals nodig te hebben, dan is het niet nodig om extra geld uit te geven aan een gatzaag van uitstekende kwaliteit.