Inspiratie voor wonen en verbouwen

Laat je inspireren tot bijzonder wonen!

Wanneer moet mijn cv-ketel vervangen worden?

Het vervangen van de cv-ketel is nu eenmaal op enig moment nodig. Het is belangrijk om vooraf te vermelden dat dit geen exacte wetenschap is. De ene ketel gaat net wat langer mee dan de andere. Toch wordt een gemiddelde van 15 jaar aangehouden als het om vervanging gaat. Dat komt omdat er verschillende factoren zijn die een rol spelen in deze zaken. Dit gaat niet alleen om ouderdom.

Leeftijd en werking

Het gaat in de eerste plaats om de leeftijd van de cv-ketel. De loodgieter Turnhout zal deze vervangen wanneer deze zo oud is dat deze niet meer naar behoren werkt. Dat komt bijvoorbeeld doordat er te veel onderdelen kapot gaan. Wat het duurder maakt om alles te vervangen, dan om een nieuwe ketel te plaatsen. Dit is meestal na zo’n 15 jaar aan de orde, maar in sommige gevallen kan de ketel nog wat langer mee. Er is dan bijvoorbeeld goed onderhoud aan gedaan.

Nieuwere mogelijkheden benutten

Een andere reden waarom de cv-ketel ongeveer na 15 jaar aan vervanging toe is, is de economische slijtage. Het is namelijk zo dat ook in cv-ketels voortdurend innovatie plaatsvindt. Een ketel van nu is dus veel zuiniger en preciezer dan een ketel van 15 jaar geleden. Dit kan dus wel heel veel besparingen in de stookkosten opleveren. Bovendien worden ketels ook wat minder zuinig naarmate ze ouder worden. Dit is dus belangrijk om ook mee te nemen in de overweging.

Goed laten nakijken

Het is vooral ook belangrijk om goed voor de cv-ketel te zorgen wanneer deze wordt gebruikt. Dat betekent dus bijvoorbeeld dat op regelmatige basis onderhoud moet worden gedaan. In de eerste levensjaren kan dit om de twee jaar. Na ongeveer 8 jaar moet worden overgestapt op jaarlijks onderhoud van uw cv-ketel. Wanneer een goede installateur alles goed naziet, dan kan dit ervoor zorgen dat de ketel net iets langer op een goede manier meegaat. Op die manier zijn er ook veel kosten te besparen.