Inspiratie voor wonen en verbouwen

Laat je inspireren tot bijzonder wonen!

Wat is een slangenboor?

Afbraamschijf

Een slangenboor is een boor wat wordt gebruikt voor hardhouten materialen. Deze boren zijn kenmerkend door hun dunne as waarop een schroefdraad omheen zit. De draaisnelheid van een slangboor is, ten opzichte van een hss spiraalboor, erg laag. Deze boor is eigenlijk onmisbaar in je goed gevulde gereedschapswagen!

Door de lage draaisnelheid zal het hout niet verbranden en ook slipt de boor dan vele malen minder snel door. Een slangboor snijd ook als het ware door het hout heen, daarom is het midden van de boor ook zo smal, dan kan het versneden materiaal goed worden afgevoerd.

Voorop de boor zit een centreerpunt, dit kan je het best zien als een soort kleine schroef. Hierdoor kan je hem heel precies op de te boren plek zetten en zal de boor zich zo in het hout trekken.

De boormachines die je voor deze boren gebruikt moeten aan een paar specifieke eisen voldoen. De boormachine moet een een Morse-konus hebben, dit is het gedeelte waarmee de boor wordt vastgezet. En de boormachine moet met lage toerentallen met veel kracht kunnen werken. Dit wordt meestal behaald door een boormachine met een versnellingsbak.

De reden dat je met zulke lage toerentallen werkt is dat slangenboren vrij breed zijn, waardoor de buitenrand sneller draait dan de binnenkant. En tropisch hardhout geeft erg veel weerstand en warmteontwikkeling