Inspiratie voor wonen en verbouwen

Laat je inspireren tot bijzonder wonen!

Welke buitenlampen moet ik kiezen?

Verasol

Met buitenlampen kun je je hele tuin in het licht zetten als het donker is. Je hebt buitenverlichting in allerlei soorten en maten en met verschillende functies. Zo kun je verlichting gebruiken om ongewenste bezoekers af te schrikken of om het tuinpad te verlichten en zo zijn er wel meer soorten functionele verlichting. Daarnaast kun je met licht de sfeer in je tuin bepalen, de zogenaamde recreatieve verlichting of sfeerverlichting. De mogelijkheden zijn eindeloos. Wat er allemaal te krijgen is op het gebied van buitenverlichting en hoe je daarmee van je tuin een feestje maakt, dat vertellen wij je in dit artikel.

Functies buitenlampen

Zoals gezegd kan buitenverlichting verschillende functies hebben. Als je met je tuin aan de slag gaat is het handig om een tuinplan te maken waarbij je zowel aandacht besteed aan noodzakelijke verlichting als sfeerverlichting. Zo maak je je tuin sfeervol en veilig.

Functionele buitenverlichting

Met functionele buitenlampen verzorg je de basisverlichting in je tuin. Daarbij kun je denken aan lampen die aanspringen als er beweging is. Dat kan zorgen voor extra veiligheid op 2 manieren. Het schrikt ongewenst publiek af en het geeft jou altijd zicht op waar je loopt zodat er geen ongelukken gebeuren. Functionele verlichting is de verlichting bij deuren en langs paden in je tuin.

Sfeerverlichting buitenlampen

Met sfeervolle lampen kun je vervolgens je tuin gezellig maken. Denk aan mooie lampen op de tafels, een feestelijk snoer van lampen boven langs een pad of rondom een vuurkorf. Je kunt ook in de tuin zelf lampen plaatsen die de tuin als het donker is sfeervol doen oplichten. Mooi als je bijvoorbeeld beelden in je tuin hebt staan of bij de vijver.

Soorten buitenverlichting

Buitenlampen hebben tegenwoordig lang niet meer altijd stroom nodig om te kunnen stralen. Steeds vaker zie je verlichting die op zonne-energie werkt of op batterijen bij kleinere lampjes. Dat maakt het invullen van een tuinverlichtingsplan een stuk makkelijker.

Buitenlampen op stroom

Met lampen op stroom hoef je maar op de knop te duwen en dan heb je licht. In Nederland hebben we nauwelijks stroomstoringen, dus dat is een zeker bron van verlichting. Daarvoor heb je wel stroom nodig op alle plekken waar je lampen neerzet. Wij raden dat vooral aan op plekken waar stroompunten in de buurt zitten. Handig dus tegen de gevel van je huis of bij de garage en tuinhuis. Daarmee kun je al een groot deel van de buitenverlichting regelen. De rest kun je dan aankleden met lampen die geen stroom nodig hebben.

Lampen op zonne-energie of batterijen

Steeds meer buitenlampen hebben geen stroom meer nodig en werken op zonne-energie of batterijen. Zonne-energie als bron van licht werkt dan het beste. En het is heel eenvoudig om een lamp op zonne-energie te plaatsen. Er zijn lampen die je simpelweg in de grond kunt steken en dan gaat de rest vanzelf. Ook zijn er veel staande lampen of lampen die je gewoon kunt verplaatsen als je ergens licht wilt en die zich opladen in het zonlicht. Zo heb je altijd genoeg licht op de plek waar je wilt verblijven in je tuin. Neem bijvoorbeeld eens een kijkje bij de wandlampen van LampTwist.